ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC MECHANISM OF EFFECTIVE DEVELOPMENT OF FRUIT AND VEGETABLE CANNING PRODUCTION

Authors

Keywords:

fruit and vegetable canning production, organizational and economic mechanism, integrated structure, strategic alliance

Abstract

The article is devoted to the formation of organizational and economic mechanism of development of fruit and vegetable canning production in Ukraine. It has been determined that the main components of organizational-economic mechanism of activity and development of fruit and vegetable canning industry are: regulation of the integrity of enterprises' development; regulation of innovation and investment activity on the basis of own capital; regulation of financial activity; creating conditions for the realization of operational activity; conducting effective commercial activity; providing incentive-motivational social conditions; providing informational and analytical support.

The conceptual bases of creation of new organizational structure for the development of fruit and vegetable processing in Ukraine have been formed. The definition of the strategic alliance of a new type in relation to the system of fruit and vegetables tinned production has been given. This structure is an organic unity of production, investment, innovation, financial, marketing and other activities of enterprises united on the chain-network (technological and functional) principle in an interconnected system of functional "fields": production of raw materials, procurement and storage, processing, sales.

Creation of integrated fruit and vegetables and canning structures of the "new alliance" type will allow to solve the problems of the branch development by means of organizational and economic mechanism of the branch development in the system of the alliance. Possibilities of the alliance allow solving the following problems: satisfying the existing and future needs of consumers in high-quality food products; providing canneries with quality raw materials of domestic origin; overcoming disparity of prices and optimization of profit distribution between the links of the technological chain; combining financial capabilities of enterprises to solve development problems; providing agricultural producers with guaranteed product sales at an adequate price; the renewal of the technical and technological basis of the productions; the increase of the economic effectiveness of the alliance production, the cost reduction, the more precise revealing and the use of the reserves of the economic development; the spread of the corporate culture, the newest ways of the work organization, the increase of the collective consciousness, the motivation of the creative activity; the increase of the labour productivity; the introduction of the modern quality management systems; fuller and more rational use of the resources; the decision of the problem of the cadre providing.

Author Biographies

О.В. NAUMOV, National Aviation University, Kyiv

д.е.н., проф., проф. кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

N.M. ANTOFII, Novokakhovskyi Polytechnic Institute

д.е.н., проф., проректор з навчально-методичної та наукової роботи

O.V. NAUMOVА, Kherson National Technical University

аспірантка

References

Наумов О.Б., Наумова Л.М., Наумова О.В. Управління інноваційним розвитком підприємств харчової промисловості в умовах глобальних еколого-економічних викликів. Економічні інновації: Збірник наукових праць. 2019. Вип. 2 (71). Том 21. С. 91-101.

Саниахметова Н.А. Юридичний довідник підприємця. Xарків. Одіссей. 2006. 992 с.,

Соколенко С.И. Производственные системы глобализации: Сети. Альянсы. Партнерства. Кластеры. Київ. Логос, 2002. 645 с..

M. Porter, Competitive Advantage Agglomeration economies and Regional Policy, Int-l Regional Science Review, 1996

Соколенко С. Нові виробничі системи в умовах глобалізації [Реформування промисловості України. Погляд у ХХІ століття. Збірник матеріалів V пленуму-конференції] Київ, 2001. С.21-29.

Stoychev K. The Industrial Clusters – Evolution and Types. [Global Changes and Regional Challenges: Third International Conference, 28-29 April, 2006]. Sofia University «St. Kliment Ohridski», 2006.URL: http://suggfrpg. net/files/Clusters.pdf

Минцберг Г., Альстрэнд Б., Лэмпел Дж. Школы стратегий. СПб: Питер, 2001. – 336с.

Carlos A. Carvaja, Chihiro Watanabe Lessons from Japan’s Clustering Behavior Engines of the Emerging Economies in Asia. Dinamics of Manufacturing Sectors in Japan. Tokyo. Institute of Technology, 2004. 269 p.

Чухно А. Актуальные проблемы стратегии экономического и социального развития на современном этапе / А. Чухно // Экономика Украины. - 2004. - №4. –с 15-23.

Оксенюк К.І. Формування та розвиток регіональних інноваційних кластерів. Бізнес-Інформ. 2012. 9. С. 47-50.

Соснін О.С. Виробничий і операційний менеджмент: Навч. посібник / О.С. Соснін, В.В. Казарцев. – К.: Вид-во Європ. Ун-ту, 2002. – 147с.

Дубовик В.С. Формування інноваційних кластерів як методу активізації інноваційної діяльності в економіці регіону. Продуктивні сили України. 2009. 1. с. 153-163.

Жигалкевич Ж.М. Кластери взаємодіючих підприємств та їх класифікація. Вісник ОНУ імені І.І. Мечникова. 2014. Т. 19, Вип. 2/3. с. 98-101.

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2022.1.

Published

2022-04-08

Issue

Section

SOCIAL AND BEHAVIORAL SCIENCES